Hapklaaradvies - Groene pesto

Groene pesto

Het verschil in smaak is echt enorm en je kan gemakkelijk zelf basilicum kweken.

Je kan dit plantje zaaien vanaf april-mei. Vanaf het moment dat het plantje 2-4 echte blaadjes heeft, kan men het oppotten en rond eind mei uitplanten. Of je kan ook gewoon een basilicum plantje vanuit de winkel oppotten en laten groeien. Het plantje sterft af bij de eerste navorst. Eind mei is de kans op vorst geweken en kan basilicum gerust buiten staan. 

De plant groeit het beste op een zonnige én warme plaats. Zorg wel voor beschutting tegen de wind en snikhete middagzon. De grond is het best goed gedraineerd en vochtig.

 

Ingrediënten voor 4 personen 

  • 80g Parmezaanse kaas (in blok)
  • 60g pijnboompitten
  • 1 teentje look
  • 60g verse basilicum (blaadjes en takjes)
  • 1,5dl olijfolie 
  • een halve citroen
  • peper en zout 

 

Bereiding

  1. Snijd of breek de Parmezaanse kaas in stukjes.
  2. Doe de kaas, de pijnboompitten, de gepelde look en de verse basilicum in de blender, schenk er de olijfolie bij en mix alles tot een gladde pesto.
  3. Voeg het sap van de citroen toe.
  4. Kruid de saus met een snuifje zout en wat peper van de molen.

 

Wat kun je nu allemaal met (overgebleven) pesto doen?

🌿Lekker op een stukje stokbrood als voorgerechtje

🌿Lepel pesto in een (tomaten)soep

🌿Verdunnen met wat olie en een beetje azijn voor een pesto saladedressing

🌿Op een baguette gratineren met wat mozarella en tomaat in de oven

🌿Een te vullen wrap mee insmeren

🌿Champignonhoedjes mee vullen 

🌿Door wat sour cream roeren en serveren bij gebakken of gepofte aardappelen

🌿Zalmfilet mee insmeren en bakken 

🌿Op een pizzabodem smeren en daarna beleggen

🌿Door wat rijst roeren 

🌿Mengen onder gehakt voor Italiaanse gehaktballen

🌿Door een omelet of frittata roeren 

🌿Door wat roomboter mengen voor een heerlijke kruidenboter

🌿En last but not least: pasta pesto 

 

Vergeet mij zeker niet te taggen @hapklaaradvies als jij een pesto-idee hebt uitgeprobeerd!

Snacks

Voorgerecht